Filem indie 2014 Kanak-kanak yang jelas bermula dengan watak Jenny Slate di atas pentas, melakukan pendirian tentangnya. . . cecair serviks. “Saya pernah menyembunyikan apa yang dilakukan oleh vagina saya kepada seluar saya, dan dengan cara apa yang dilakukan semua vagina kepada semua seluar dalam, OK? Tidak ada seorang wanita yang mengakhiri hari itu dengan, seperti, sepasang celana yang bersih yang kelihatan seperti mereka pernah datang dari kedai. OKEY? Mereka kelihatan seperti beg kecil yang telah jatuh ke bawah dalam bak krim keju dan kemudian komando-merangkak jalan keluar dan kemudian caribiner-ed menjadi selangkangan. Mereka bukan perkara untuk dilihat oleh sesiapa sahaja. Sekarang saya sama seperti whateeeverrr. Anda tahu, saya mempunyai vagina manusia. “

Saya masih ingat duduk di teater, terkejut dan berterima kasih atas keterbukaannya tentang sesuatu yang saya cuba sembunyikan. Tiada siapa yang pernah mengakui realiti visual dari seluar dalam yang saya pakai hari ini. Saya telah bercakap dengan beberapa rakan secara peribadi tentang cairan misteri, tetapi ia adalah baru dan gembira untuk mendengarnya di skrin besar dengan akses kepada berjuta-juta, untuk melihat jenanya dengan selesa tentang apa yang biasanya dianggap taboo kasar dan awam. Secara intelektual, saya tahu dari kelas biologi bahawa kehadiran cairan ini adalah normal, tetapi kata-katanya dan keterbukaan tentang pengalaman bersama kami membuatkan saya merasa lebih normal dan kurang malu. Sekurang-kurangnya, saya akan kurang sedar jika seluar saya mendarat di lantai bilik tidur teman lelaki saya.

Saya tidak mahu kita merasa jijik oleh badan kita, atau terputus dari apa yang mereka lakukan. Pasti, cecair serviks boleh menjadi tidak menyenangkan pada masa-masa, tetapi ia juga merupakan petunjuk penting mengenai apa yang berlaku di dalam diri kita. Ia boleh menjadi alat yang berguna untuk memahami badan anda, jika anda tahu apa yang perlu dicari. Dengan itu, mari kita turun untuk bercakap tentang apa yang ada dalam seluar dalam kita-dan mengapa ia ada di sana.

Apa Adakah Ia?Rembesan yang anda lihat dalam pakaian anda boleh menjadi beberapa perkara: cecair serviks (a.k.a. lendir serviks atau pembuangan vagina); cairan rangsangan, jika anda merasa terangsang dalam masa satu jam atau lebih; atau sperma, jika anda mempunyai hubungan seks penetapan dalam tempoh 24 jam atau lebih. Apa yang kebanyakan orang mungkin tertanya-tanya mengenai cairan serviks. Ia dihasilkan oleh, baik, serviks, tisu berbentuk donat pada akhir rahim yang meluas ke dalam vagina. (Jika anda ingin tahu apa yang kelihatannya, lihat panduan berguna ini).

Anda mungkin perasan cecair dalam seluar anda kelihatan berbeza pada pelbagai masa bulan ini. Sepanjang kitaran haid anda, tekstur dan warna perubahan bendalir sebagai tindak balas kepada peningkatan hormon estrogen dan progesteron. Perubahan siklik ini bukan tanda jangkitan! Mereka adalah penunjuk masa kesihatan, subur dan subur, dan di mana kita berada dalam kitaran kami.

Berikut adalah jenis cecair yang mungkin anda lihat semasa kitaran, berdasarkan panduan muktamad untuk kesedaran cairan serviks, Mengambil Caj Kesuburan Anda oleh Toni Weschler. Corak, jumlah, sensasi, tekstur, dan warna yang tepat adalah berbeza untuk setiap orang dan boleh mengubah kitaran ke kitaran. Sekiranya anda menggunakan kawalan kelahiran hormon, hormon dalam ubat ini biasanya menyebabkan cecair kekal tebal, jadi anda tidak akan melihat corak.

Hari 1 kitaran anda dianggap hari pertama tempoh anda, jadi mari bermula di sana. Darah biasanya menutupi kehadiran atau ketiadaan cairan serviks, jadi sukar untuk mengetahui apa yang terjadi dengan cairan servikal kami pada masa ini. Apabila tempoh anda berakhir, anda mungkin mempunyai beberapa hari kering, di mana anda melihat sedikit cecair dalam seluar atau kertas tandas semasa anda lap. Pembukaan faraj anda masih boleh berasa sedikit lembap, walaupun, kerana ia adalah membran mukus.

Seterusnya anda mungkin perasan cairan melekit, memanggilnya kerana ia mungkin merasakan di antara hujung jari anda. Kadang-kadang ia merasa kenyal atau beraroma, tetapi ciri yang membezakannya adalah tidak akan berasa basah. Ia mungkin kelihatan seperti garis putih atau kuning dalam seluar dalam dan mungkin meninggalkan kerak.

Kemudian selama beberapa hari, anda mungkin melihat cairan cirit-birit berkrim atau susu. Ia biasanya putih, legap, dan lebih basah daripada bahan melekit yang anda lihat sebelum ini.

Fluida yang menyerupai telur mentah putih biasanya datang selepas itu. Seperti putih telur mentah, ia jelas dan licin. Anda mungkin berasa seperti vagina anda dilincirkan. Pernahkah anda merasakan seperti anda memulakan tempoh anda kemudian pergi ke bilik mandi dan hanya melihat cecair? Ia mungkin jenis ini. Jika anda mencubit beberapa cecair di antara jari ibu jari dan penunjuk dan kemudian bukanya, ia boleh menghulurkan inci atau lebih. Oleh kerana kandungan air yang tinggi, ia mungkin kelihatan seperti bulatan cecair dalam seluar dalam anda.

Selepas itu cecair biasanya akan semakin melekit dan pengering, sehingga pendarahan bermula semula. Anda mungkin mengalami hari berair hari sebelum anda haid, yang mungkin lapisan rahim anda mula pecah.

Jadi, jika anda melihat mana-mana jenis di atas, ketahui bahawa semuanya adalah normal. Jenis bendalir tertentu boleh menjadi tanda jangkitan: Bendera merah yang berpotensi termasuk lendir berwarna hijau kelabu, hijau, atau mukosa yang bau tidak baik kepada anda. Tanda-tanda ini boleh menjadi sebab untuk menghubungi pembekal penjagaan kesihatan anda, terutama apabila digabungkan dengan kegatalan, kerengsaan, dan / atau bengkak.

OK, Ada-Tapi Kenapa Ada Itu?Apabila sperma dilepaskan ke dalam vagina, mereka berenang melalui cervical serviks sebelum mereka mencapai serviks dan seterusnya. Cecair serviks seperti bouncer; bergantung kepada jenis cecair serviks yang hadir, sperma akan dapat melalui cecair atau tidak.

Ingat cairan putih telur? Walaupun kehadiran mana-mana cecair serviks boleh menunjukkan masa yang subur, cairan putih telur dianggap sebagai penunjuk kesuburan yang sangat kuat, kerana ia biasanya hadir di sekitar masa ovulasi, apabila telur dikeluarkan. Dan, ia adalah BFF sperma: Ia melindungi dan menyuburkan, dan pH-dipadankan dengan, sperma. Di bawah mikroskop, ia kelihatan seperti tan pakis kecil, memberikan laluan melalui sperma yang boleh bergerak dan menyaring perenang yang tidak teratur.

A2YMMB Cervical mucus
PHOTO: Photo Stock Alamy

Ferning

Dalam cecair mesra ini, sperma boleh hidup selama lima hari, tergantung di serviks, menunggu untuk melihat apakah telur dikeluarkan. Jika ovulasi berlaku, maka mereka akan memakai adieu untuk serviks dan bangsa untuk menyuburkan telur dalam tiub fallopian. Cecair serviks juga penting untuk kesuburan sebagai sperma, ya! Tanpa itu, vagina berasid kita boleh membunuh sperma pada hubungan.

Walaupun kehamilan yang berpotensi tidak berada di radar anda, perubahan cecair ini masih relevan. Mereka adalah tanda kesihatan hormon, kerana cairan kami bertindak balas terhadap tarian hormon luar biasa antara estrogen dan progesteron. Dan jika kita mengetahui ciri-ciri cecair serviks normal kita, maka kita akan dapat mengenali sebarang kelainan. Pengetahuan adalah kuasa, dan pemahaman yang lebih besar mengenai tubuh kita dapat membawa kepada kecintaan diri.

Kelsey Knight adalah jururawat buruh dan penghantaran, konsultan laktasi, dan pendidik di New York City. Beliau baru-baru ini kembali dari lawatan selama tiga bulan, 15,000 kilometer di seluruh AS untuk pendidikan kesihatan reproduktif, mengajar tentang celik badan, pilihan berpengetahuan, dan, sememangnya, cairan serviks, dengan sahabatnya, yang merupakan doula. Projek mereka dipanggil Tanda Vital Kelima.