0502 rachel maddow katie couric at

Adakah dia suara sebab, atau tindak balas serong kepada pakar konservatif Fox News? Apa sahaja yang anda ambil, Rachel Maddow, 37, dari MSNBC The Rachel Maddow Show, sedang membuat gelombang. Penarafannya meningkat 24 peratus berbanding tahun lalu di antara 25 hingga 54 tahun ketika dia menumpukan perhatian kepada isu-isu yang dikasihi oleh peminatnya, dari “tidak bertanya, tidak memberitahu” dasar untuk pembatasan hak pengguguran . Saya bercakap dengan jangkitan nerdy yang tidak disengajakan tentang bagaimana rasanya untuk melakukan kerja kerasnya.

KATIE COURIC: Oleh sebab Keith Olbermann meninggalkan MSNBC, anda dipanggil “wajah rangkaian.” Apa maksudnya?

RACHEL MADDOW: Saya tidak tahu.

KATIE COURIC: Jelas sekali anda sangat digerakkan oleh tajuk.

RACHEL MADDOW: Saya masih memikirkan diri saya sebagai anak baru, walaupun saya telah berada di udara selama dua setengah tahun. Tetapi tugas saya adalah sama seperti yang pernah berlaku, iaitu untuk membuat 9:00 PG. sebaik sahaja saya dapat.

KATIE COURIC: Apa yang anda fikir paling mengejutkan mengenai kerja dalam berita kabel?

RACHEL MADDOW: Saya tidak tahu. Saya rasa berbeza bercakap dengan anda tentang perkara ini daripada saya kepada orang lain. Jadi jawapan saya kepada sesiapa yang bukan Katie Couric … [Menangani Katie] Bolehkah kamu tidak mendengar??

KATIE COURIC: [Ketawa.Earmuffs!

RACHEL MADDOW: Saya akan mengatakan bahawa apa yang pelik tentang kabel adalah bahawa orang benar-benar terlibat dengan tuan rumah berita sebagai jenama. Tetapi saya rasa itu benar-benar menjadi ciri utama kerjaya anda, juga pada rangkaian. Tidak kira apa yang anda bercakap tentang, orang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang anda fikirkan tentangnya, kerana mereka tertarik dengan anda sebagai orang.

KATIE COURIC: Ia adalah keseimbangan yang kerap, tidak?

RACHEL MADDOW: Ya. Dan saya tidak mahu memasukkan diri saya ke dalam cerita. Saya hanya mahu memberikan analisis berguna untuk membantu orang membuat kesimpulan mereka sendiri. Itulah sebabnya saya mempunyai tali pinggang penghantar blazer kelabu-saya cuba sama rupa setiap hari. Jangan terfokus pada apa yang saya pakai. Fokus pada apa yang keluar dari wajah saya. [Ketawa.] Selain itu, saya tahu bahawa saya tidak akan bersaing di hadapan gadis cantik di atas kabel.

KATIE COURIC: Saya tidak melihat anda dalam pakaian tanpa lengan dan banyak lip gloss.

RACHEL MADDOW: Tidak banyak barang kemas yang berlaku.

KATIE COURIC: Tetapi serius, saya rasa ia sangat retro pada rancangan berita kabel sekarang.

RACHEL MADDOW: Mereka menjatuhkan bingkai setiap kali ada kaos berpotong rendah. Ia benar-benar buruk.

KATIE COURIC: Sesetengah pakaian baru wanita seperti mereka akan berparutan.

RACHEL MADDOW: Ia bukan perniagaan. … Tetapi ada soalan yang menarik di sana: Jika anda membuat keputusan tentang cuba untuk berjaya berdasarkan penampilan anda, adakah ia kurang membantah daripada jika ia keputusan orang lain?

KATIE COURIC: Ya, sekiranya anda memiliki seksualiti anda.

RACHEL MADDOW: Ya, dan kemudian letakkan di TV untuk penilaian.

KATIE COURIC: Bercakap tentang penilaian, berapa banyak perhatian yang anda bayar kepada anda? Adakah anda peduli??

RACHEL MADDOW: Ya. Kami dinilai berdasarkan penilaian atau peringkat …. Tetapi tidak ada cara untuk menapis kandungan anda untuk penilaian angsa. Anda melakukan apa yang anda baik dan biarkan orang mengikuti anda. Oleh itu, kita mengagumi penarafan, tetapi kita tidak melakukan perkara yang berbeza kerana mereka. Ia semacam sistem bodoh.

KATIE COURIC: Adakah gay mempengaruhi pilihan mata pelajaran anda dan bagaimana anda mendekati mereka?

RACHEL MADDOW: Nah, saya tidak pernah melakukan pekerjaan ini sebagai orang yang lurus.

KATIE COURIC: Saya tahu. Saya tidak fikir setiap malam apabila saya membuat berita, saya seorang wanita heteroseksual; bagaimana saya akan menangani isu ini? Tapi saya am seorang wanita, dan kadang-kadang memberi kesan kepada cerita yang ingin saya lakukan dan berapa banyak perhatian yang saya berikan kepada mereka.

RACHEL MADDOW: Tetapi jika anda seorang dude feminis, mungkin anda akan membuat pilihan yang sama. Dan jika saya seorang lelaki yang pro-gay-hak, saya mungkin akan membuat keputusan yang sama juga. Saya tidak merasakan apa-apa tentang pengalaman saya sebagai gay yang memberi saya lebih banyak pandangan tentang “jangan tanya, jangan katakan,” misalnya, daripada orang lain. Apakah pemahaman saya tentang tentera?.

KATIE COURIC: Kerana ayah kamu adalah seorang kapten Tentera Udara.

RACHEL MADDOW: Ya dia. Tetapi saya juga berminat dengan barangan itu. Maksud saya, ada pembenci yang, setiap kali kita menutupi apa-apa yang ada hubungan dengan hak gay, akan berkata, “Oh, anda hanya menutup ini kerana anda seorang homo.” Tapi apa-apa sajalah. Mereka juga membuat keseronokan blazer saya.

KATIE COURIC: Anda diketahui sangat bersedia dan membaca banyak bahan sebelum setiap pertunjukan. Apa yang mendorong anda?

RACHEL MADDOW: Takut gagal. Bukannya saya percaya segmen akan menjadi lebih baik kerana saya membaca 20 halaman tambahan. Ini kerana saya bimbang jika saya tidak, saya akan mengatakan sesuatu yang salah. Ini motivasi negatif, yang menjadikan suasana bertekanan tinggi.

KATIE COURIC: Pernahkah anda melakukan sesuatu di mana anda suka, “Ugh, saya tidak boleh percaya saya mengatakan bahawa”?

RACHEL MADDOW: Setiap masa. Kami menjalankan pembetulan yang besar, baik-baik saja, dan membosankan di mana saya semua tetapi cambuk sendiri di udara. [Ketawa.]

KATIE COURIC: Bagaimana perasaan anda tentang pergaduhan lumpur dalam talian yang anda lihat di bahagian komen?

RACHEL MADDOW: Saya fikir ia menjengkelkan dan memberi manfaat bahawa ada begitu banyak kebebasan dalam talian. Tetapi saya cuba untuk melindungi ayah saya daripada itu-dia taksub dengan apa yang dikatakan semua orang tentang saya-dan pasangan saya, yang mendapat banyak surat kebencian. Saya cuba melindungi mereka dari perkara-perkara yang akan membuat mereka bimbang. Terutamanya ancaman.

KATIE COURIC: Adakah anda menganggap diri anda seorang wartawan, atau seorang pengulas?

RACHEL MADDOW: Ini akan menjadi seperti polis, tetapi saya hanya menganggap diri sebagai tuan rumah TV kabel. Saya benar-benar percaya dalam usaha untuk meningkatkan jumlah maklumat yang berguna di dunia dan dengan tepat dalam arti bahawa anda boleh mengambil apa yang saya katakan kepada bank, walaupun anda tidak bersetuju dengan saya.

KATIE COURIC: Bagaimana anda berfikir Presiden Obama?

RACHEL MADDOW: Saya tidak mahu menjadi presiden. Seperti, “Hari ini tugas anda ialah Libya, Jepun, pengangguran, penutupan kerajaan-oh, dan dengan cara, Yaman, Syria dan Jordan.

KATIE COURIC: Cubaan yang baik. Bagaimana anda berfikir bahawa Presiden Obama lakukan? [Ketawa.]

RACHEL MADDOW: [Ketawa.] Saya fikir dia telah mahir dan berpandangan jauh dalam banyak perkara yang dilakukannya. Dan dalam perkara lain, tidak mahir dan tidak berpandangan jauh. Secara seimbang saya akan mengatakan bahawa dia melakukan sebahagian besar daripada apa yang dikatakannya yang akan dilakukannya.

KATIE COURIC: Apa yang ada di iPod anda dan pada DVR anda sekarang?

RACHEL MADDOW: Saya akhirnya mendapat televisyen, tetapi perkara kabel tidak berfungsi. Tetapi kita tidak pernah menonton. Apa-apa sahaja yang saya mahukan saya dapat mencari dalam talian.

KATIE COURIC: Jadi apa yang ada pada iPod anda? Siapa kegemaran baru anda? Adele Mine.

RACHEL MADDOW: Oh, ini benar-benar memalukan. Tetapi kerana bencana loji kuasa nuklear di Jepun, saya mula mendengar kuliah Feynman, ceramah ini oleh profesor fizik di Caltech dari tahun enam puluhan.

KATIE COURIC: Seperti Bill Nye the Science Guy?

RACHEL MADDOW: Dia seperti Orang Sains yang asal, kecuali bahawa dia memenangi Hadiah Nobel dalam fizik. Ia sangat berguna dari segi menjelaskan perkara yang anda tidak faham. Ya, Richard Feynman-ay-oh!

KATIE COURIC: Wow. Baiklah. Siapakah yang anda suka dalam pameran itu?

RACHEL MADDOW: Osama bin Laden atau salah seorang henchmennya. Saya suka bercakap dengan mereka. Saya juga ingin membunuh em dengan sudu yang membosankan, tetapi saya tidak sepatutnya mengatakannya.