0928 beth goodman at

Beth Goodman, lapan bulan mengandung anak perempuan pasangan lain

Beth Goodman, lapan bulan mengandung anak perempuan pasangan lain

Selepas mengetuk dua anaknya, Jack, enam, dan Andrea, empat, Beth Goodman * menetap untuk satu lagi rutin tidur: mengatakan malam yang baik kepada bayi perempuan yang akan melahirkannya dalam beberapa minggu. Duduk di atas katilnya, Goodman membuka buku gambar kanak-kanak, melepaskan rakaman rumah tinny suara wanita lain yang lembut: “Saya suka kamu lebih lembut daripada awan.” Goodman mendengar, mengusap perutnya dan berkata, “Saya melakukan ini setiap malam, kerana saya mahu bayi itu mendengar bunyi ibu sebenarnya.”

Goodman, 30, adalah pengganti komersial, bermakna dia dibayar untuk membawa bayi kepada orang lain. Untuknya, mengambil pekerjaan adalah keputusan emosi, lahir dari keinginan untuk membantu pasangan yang tidak subur memulakan keluarga. Tetapi ia juga dibuat akal kewangan. Apabila Goodman mendaftar untuk surrogacy pada 2007, suaminya, John, 31, memperoleh pendapatan kira-kira $ 26,000 setahun untuk tentera Amerika Syarikat di Florida; dia membuat lebih banyak sebagai juruwang bank, tetapi $ 26,000 Goodman akan menerima untuk membawa bayi untuk jangka akan menjadi rahmat, cukup untuk memulakan dana kolej untuk anak-anak mereka.

Walaupun anda hampir tidak dapat mengenalinya daripada bertemu dengan ibu, semua orang Amerika, Goodman adalah sebahagian daripada kontroversi yang membina surrogacy. Kira-kira 1,000 pengganti melahirkan di Amerika setiap tahun, menurut satu anggaran tidak rasmi, dan orang dalam industri surroga mengatakan nombor tidak seimbang adalah isteri ketenteraan. Oleh kerana tiada siapa yang menyimpan rekod di seluruh negara, bilangan yang tepat tidak mungkin untuk diikuti, tetapi untuk mendapatkan gambaran tentang bagaimana surrogacy biasa adalah di antara pasangan tentera, pertimbangkan ini: Anggota perkhidmatan AS yang aktif membuat kurang dari satu peratus daripada AS penduduk. Namun agensi Glamour bercakap dengan isteri ketenteraan itu membentuk 12 hingga 15 peratus daripada kolam pengganti mereka. Dan berdasarkan tinjauan pendapat ilmiah pada surromomlineline.com kumpulan sokongan surrogacy popular, lebih daripada 19 peratus responden mengatakan mereka pengganti tentera.

Apakah yang mendorong wanita-wanita ini untuk mengambil pekerjaan yang emosional dan fizikal seperti itu? Semua pengganti yang kami ucapkan untuk menyatakan hasrat untuk membantu pasangan lain akhirnya mempunyai keluarga. Kemudian ada garis bawah. Kebimbangan kewangan menyumbang kepada keputusan ini-untuk isteri ketenteraan, sering bergelut untuk memenuhi keperluan; untuk pasangan subur yang dapat menyelamatkan ribuan dolar dengan menggunakan pengganti tentera; dan untuk agensi-agensi senang membuat pertandingan seperti itu.

“Isteri Tentera Menjadikan Surrogates Sangat Baik”

Perjalanan Goodman bermula pada tahun 2007, selepas menonton episod perintis rancangan televisyen Isteri tentera, yang menggambarkan watak menyampaikan kembar melalui surrogacy. “Saya fikir ia benar-benar kemas,” katanya. “Orang yang tidak bersetuju dengan surrogacy sering berkata, Jika Tuhan mahu pasangan mempunyai bayi, dia akan melakukannya supaya mereka dapat.” Tetapi jika saya boleh memberikan buah pinggang kepada seseorang yang memerlukannya, kenapa tidak memberi bayi kepada seseorang yang tidak boleh memilikinya? “

Dengan beberapa penyelidikan web, dia mendapati tapak agensi-agensi surrogacy di mana dia mengetahui lebih lanjut tentang apa yang diperlukan untuk berkhidmat sebagai pengganti, dan membaca cerita menyayat hati dari pasangan yang terdesak untuk pembawa. Saya sempurna untuk ini, fikir Goodman. Dia suka hamil dengan dua orang anaknya sendiri, dan kelahirannya cepat. “Dengan anak perempuan saya, saya bekerja pada jam 7:30 pagi dan dihantar pada pukul 9:45 pagi,” katanya. “Saya tidak tahu saya bekerja sepanjang hari.” Dan wang itu tidak boleh dinafikan: Berapa banyak peluang yang anda dapat membuat tambahan $ 26,000?

Beberapa bulan selepas menonton Isteri tentera episod, Goodman mengisi permohonan dan soal selidik dalam talian, dan menyerahkannya kepada agensi. Dalam masa dua minggu, seseorang kembali kepadanya. Dia telah lulus pemeriksaan awal. Untuk kelulusan akhir, Goodman terpaksa menjalani satu siri penilaian psikologi dan perubatan yang luas. Apabila dia mendapat OK, sudah tiba masanya untuk mencari pasangan yang mahu dia membawa bayi mereka.

Bahagian itu, ternyata, agak mudah. Pasangan yang tidak berpengalaman mencari pengganti yang lebih banyak akan menjadi pembawa bahawa wanita biasanya mempunyai pilihan pelanggan mereka. Dalam kes Goodman, agensi itu menghantar tiga profil pasangan harapan yang memohon ibu kelahiran. “Saya mahu membantu mereka semua,” katanya. “Saya fikir, Bagaimana saya boleh memilih satu?” Goodman akhirnya memilih pasangan tanpa anak dari negara Eropah di mana surrogacy dibayar adalah haram. Isteri itu lebih tua dan tidak dapat memiliki anak sendiri, dan “itulah yang menarik saya ke profilnya,” kata Goodman. “Saya bimbang tentang: Apa tumpukan lain yang ingin bekerja dengan ibu yang lebih tua? Untuk saya, usia adalah hanya nombor.”

Pada bulan Ogos 2009, selepas dua percubaan gagal dalam persenyawaan in vitro (IVF), Goodman telah diregregasikan menggunakan sperma suami dan telur dari seorang penderma. Dia mengambil keseluruhan prosesnya dengan serius, bertemu pasangan itu dua kali sebelum dia hamil, kemudian berbual secara mingguan di telefon dan menghantar e-mel setiap hari semasa kehamilan. Goodman juga menyimpan log terperinci setiap pelantikan doktor dan peristiwa kehamilan.

“Isteri-isteri ketenteraan membuat pengganti yang sangat baik,” kata Karen Synesiou, pengarah Pusat Pengasuhan Orang Tua yang berpangkalan di Los Angeles, yang mengatakan dia bersungguh-sungguh menandatangani mereka. “Mereka bebas dan mandiri kerana suami mereka jauh dari rumah.”

Itu benar tentang Goodman, yang telah mengambil lebih banyak daripada tanggungjawab keluarga beliau sejak bertahun-tahun ketika suaminya meninggalkan rumah bertugas. Apabila Taufan Wilma melanda Florida pada tahun 2005, Goodman melarikan diri ke keselamatan dengan anak lelakinya sementara suaminya tinggal di belakang untuk membantu usaha bencana. “Saya sudah lapan bulan mengandung dan terpaksa berpindah dengan anak saya, anjing dan kucing,” katanya. “Tambah satu lagi anak dan satu lagi anjing dan saya boleh melakukannya sekali lagi.” Synesiou, yang sepadan dengan Goodman dengan pasangan Eropah, berkata komitmen padu Goodman menjadikannya pengganti sempurna. “Apabila isteri tentera mempunyai kontrak,” katanya, “mereka melakukan segala-galanya dan apa sahaja untuk mematuhinya.”

“Kami Mampu Menghapus Hutang Kami”

Pusat Synesiou tidak bersendirian; banyak surrogacy agensi banyak pasaran kepada isteri tentera. Iklan dikelaskan mencari pengganti sering dijalankan di kawasan dengan populasi tentera yang besar. Dalam terbitan majalah baru-baru ini yang diedarkan di pangkalan di kawasan San Diego, terdapat tiga iklan mencari pengganti. Satu berkata, “Dapatkan $ 24,000 – $ 40,000.” Satu lagi merayu kepada altruisme: “Membantu pasangan yang tidak subur membina keluarga impian mereka.” Tetapi tanggungjawab dan tanggungjawab ketua tentera hanya satu sebab agensi begitu bersemangat untuk mendarat sebagai pengganti. Wang juga berperanan-kerana sesetengah agensi tahu bahawa mereka boleh mengurangkan kos pelanggan mereka dengan menggunakan pengganti tentera.

Surrogacy, selepas semua, boleh menjadi pilihan yang mahal untuk pasangan. Pelanggan biasanya membayar $ 100,000 hingga $ 120,000, yang meliputi kos untuk prosedur seperti IVF, yuran agensi dan undang-undang, dan pampasan pengganti. Dan sekiranya insurans pengganti tidak meliputi perbelanjaan perubatan, pasangan itu secara umumnya membeli dasar untuknya, yang boleh menambahkan lagi $ 25,000 atau lebih ke tab.

Dan inilah di mana isteri ketenteraan berbeza. Banyak syarikat insurans di negara ini menyatakan dengan jelas bahawa mereka tidak akan memberikan liputan kehamilan jika seorang wanita mempunyai bayi untuk orang lain. Dalam sesetengah kes, syarikat juga telah diketahui menyiasat kelahiran; jika mereka belajar bayi dilahirkan dengan pengganti, mereka mungkin membelinya untuk kos yang ditanggung. Tetapi GlamourSiasatan mendapati bahawa ia sering tidak berfungsi seperti itu untuk penyedia insurans ketenteraan, Tricare. Menurut orang dalam industri, syarikat itu mempunyai sejarah membayar perbelanjaan perubatan pengganti.

Secara rasmi, Tricare mengatakan ia tidak meliputi surrogacy, dan “jika [pasangan tentera] berkhidmat sebagai orang tua pengganti [menggunakan insurans Tricare], maka kita mempunyai kewajiban hukum untuk mendapatkan kembali biaya perawatan kesehatan,” kata Austin Camacho, Ketua ketua urusan Tricare. Dan sememangnya ia kadang-kadang berlaku. Dalam satu kes, selepas seorang isteri ketenteraan bercakap dengan media mengenai pengganti, dia berkata Tricare menanggung $ 100,000 untuk kos kehamilannya dan mengakibatkan komplikasi perubatan.

Namun banyak keluarga ketenteraan tidak menyedari ini-dasar surrogacy tidak dinyatakan secara khusus dalam buku panduan Tricare yang mereka terima. Dan Camacho mengakui bahawa ia amat sukar untuk meneliti kehamilan yang merupakan akibat daripada surga. “Kami mempunyai 9.5 juta benefisiari, dan benefisiari kami akan mempunyai kira-kira 2,100 kelahiran setiap minggu. Kami perlu memberi tumpuan kepada memastikan semua orang mendapat perhatian mereka,” katanya. “Kita tidak boleh menjadi pasukan polis besar.”

Kelonggaran relatif Tricare adalah rahsia terbuka dalam industri surrogacy. Agensi mungkin menawarkan insentif khas untuk isteri ketenteraan kerana simpanan yang mereka bawa; satu agensi yang berpangkalan di California bersetuju untuk membayar mana-mana pasangan tentera yang menggunakan dasar Tricare untuk surrogacy tambahan $ 5,000.

Di agensinya, Synesiou mengatakan pengganti telah menggunakan insurans Tricare mereka untuk membayar kunjungan doktor dan hospital. Namun, dia menambah bahawa beberapa pengganti tentera memilih tidak untuk menggunakan liputan Tricare, kerana insurans swasta sering menawarkan lebih banyak fleksibiliti dan pilihan doktor. Orang lain lebih suka meninggalkan Tricare daripada tugas surroga mereka: Emily Jackson dari Stillwater, Oklahoma, yang suaminya berada di Angkatan Laut, telah menjadi ibu pengganti kepada lima bayi dalam tempoh 10 tahun yang lalu dan enggan menggunakan Tricare untuk membayar mana-mana kehamilan mereka . “Saya tidak mahu mengambil risiko besar,” kata Jackson, “atau kehilangan insurans kesihatan saya.” Tetapi dia mungkin terkecuali.

Adakah terdapat apa-apa yang salah dengan ibu bapa yang akan mengambil kesempatan daripada kelemahan insurans ini untuk mengurangkan kos surga? Ramai pengganti mengatakan tidak. Mary Thompson, 30, membawa anak pasangannya pada tahun 2009 sementara suaminya ditempatkan di Iraq buat kali ketiga, dan menggunakan Tricare untuk menampung kos penjagaan kesihatannya. “Saya gembira dapat menyelamatkan pasangan saya wang,” katanya. “Suami saya di sana mungkin memberikan hidupnya untuk negara ini, dan jika itu bermakna saya mendapat penjagaan kesihatan yang baik, baiklah,” katanya. Meraian pengganti beliau membenarkannya mencapai impian yang pernah kelihatan tidak dapat dicapai: bermakna menyumbang kepada pendapatan keluarganya. Dengan jadual suaminya yang tidak dapat diramalkan, dia akan merasa sukar untuk menahan kerja sambilan di Target. Kerana surrogacy itu, “kami dapat membayar hutang kami,” kata Thompson. “Kemudian kita meletakkan jalan masuk baru, yang kita perlukan sangat tidak baik.”

Goodman, yang juga menggunakan Tricare untuk membayar perbelanjaan surrogacy, menyuarakan sentimennya, mengatakan bahawa keluarganya berhak mendapat faedah kerana mereka membantu “mengimbangi kekurangan wang anggota tentera kami dibayar untuk perkhidmatan yang mereka lakukan untuk negara kita.”

Tetapi dalam kumpulan dalam talian yang menampung pasangan tentera, beberapa commenter mengatakan wanita-wanita ini telah pergi terlalu jauh. “Saya mengagumi mana-mana wanita yang sanggup menjadi pengganti, tetapi saya tidak fikir mereka … harus menyalahgunakan faedah yang disediakan untuk keluarga ketenteraan,” tulisnya di laman web Tentera SOS (Lain-lain Lain-lain dan Sokongan Pasangan).

Pengkritik lain menegaskan bahawa Tricare dibiayai oleh dolar pembayar cukai dan berpendapat bahawa menggunakan wang itu untuk membiayai amalan kesuburan yang dibanteras kesuburan yang dibantu adalah cadangan yang buruk. “Mungkin kita sebagai sebuah negara ingin memberi murah hati kepada keluarga ketenteraan kerana mereka menghadapi risiko yang sangat besar dan melakukan pengorbanan besar bagi pihak kami,” kata Debora Spar, presiden Kolej Barnard dan pengarang Perniagaan Bayi: Bagaimana Wang, Sains, dan Politik Memandu Perdagangan Konsepsi. “Tetapi saya tidak pasti kami telah menandatangani perjanjian untuk memberi subsidi kepada isteri tentera apabila isteri mengeluarkan anak-anak untuk orang lain, bukan sebahagian daripada tawaran asal.”

Namun pendukung surroga mengatakan menutup kehamilan-semua kehamilan-secara moral, perkara yang betul untuk dilakukan. “Kenapa tidak termasuk surrogacy sahaja?” bertanya kepada Synesiou. “Kenapakah dia menjadi hamil atau siapa anak itu akan hidup? Sekiranya kita tidak mengecualikan kehamilan kerana Granny akan membesarkan kanak-kanak itu, saya fikir [tidak termasuk surga dari liputan insurans kesihatan] mendiskriminasikan ibu suruh itu.”

“Ia Bukan Bayi Saya”

Tiga bulan sebelum Goodman tiba, dia melanda rintangan yang tidak dijangka. Kerana kecederaan yang ditanggung oleh suaminya selama bertahun-tahun perkhidmatan ketenteraan, dia tidak dapat lagi digunakan, oleh itu tentera melepaskannya secara medis. Dengan tidak ada yang menahan mereka di Florida, Goodmans berharap dapat kembali ke negeri asal mereka di Michigan, di mana mereka berdua menjadi dewasa dan masih mempunyai keluarga. Tetapi ketika Beth memanggil agensi surrogacy untuk memberitahu mereka bahawa dia bergerak, dia mendapat berita buruk. Undang-undang Surrogacy berbeza dari negeri ke negeri, dan di Michigan, kontrak surrogacy tidak diiktiraf. Jika Goodman dihantar ke sana, dia boleh dipenjarakan selama setahun dan didenda $ 10,000. Jadi, keluarga merancang pelan cadangan: pindah ke Ohio, di mana surrogacy sah. Mereka menemui bandar dengan sewa murah di seluruh garisan negeri dari keluarga mereka di Michigan. Pengalaman mereka berpindah-ia adalah langkah kelima mereka dalam tempoh sembilan tahun-menjadikan peralihan yang ditanggung itu, kata Goodman: “Kamu melakukan apa yang dikatakan oleh tentera, mereka berkata, bergerak di sini, ‘di mana kamu bergerak.” Dan, dia menambah, benar-benar tidak ada pilihan. “Perhentian di Ohio adalah perlu untuk membantu membuat impian pasangan lain mempunyai keluarga menjadi kenyataan.”

Bergerak ke tempat baru yang aneh bukanlah satu-satunya kesulitan surrogacy. The Goodmans mengatakan mereka berhenti melakukan hubungan seks selepas minggu tiga puluh empat untuk mengelakkan kontraksi yang dapat meletakkan Beth dalam kerja sebelum ibu bapa bayi itu dapat tiba untuk menyaksikan kelahirannya. Walaupun terdapat sekatan seperti itu, John berkata dia merasa baik tentang isterinya membawa anak yang bukan anaknya. “Kami memikirkan untuk menyaksikan penyertaan sekolah menengah 10 tahun kami dan memberitahu semua orang, Ya, isteri saya mengandung tetapi tidak dengan bayi saya,” katanya, “hanya untuk menarik semua orang keluar.” Untuk menjelaskan kehamilan kepada dua anak kecil mereka, Goodmans memberitahu mereka, “Kami membantu pasangan ini kerana perut mama itu patah.”

Ketika keluarga Goodman berjuang untuk terus bertahan, ada satu bantuan: Paket pemutusan John dari tentera bermakna mereka akan mempunyai insurans kesihatan yang sama melalui kehamilan Goodman. Dia melahirkan anak perempuan, pada bulan April. “Ia adalah perasaan paling hebat yang pernah dilihat pasangan saya akhirnya memegangnya,” kata Beth.

Goodman mengakui bahawa ia secara emosi membingungkan untuk memupuk kehamilan untuk seorang kanak-kanak yang bukan miliknya. “Saya fikir saya mempersiapkan diri dengan mengetahui bahawa bukan bayi saya,” katanya. “Saya tidak mahu seseorang menyimpan anak-anak saya dari saya, jadi kenapa saya akan menyimpan anak orang lain daripada mereka?”

Pada bulan Ogos, bebas meninggalkan Ohio, keluarga membeli sebuah rumah berhampiran keluarga mereka di Michigan, dengan bantuan gaji daripada bayi. Beth mendarat di sebuah perniagaan cek, dan John akan bekerja dengan selamat ketika memperoleh ijazah dalam keadilan jenayah. Walaupun surrogacy itu mengorbankan nyawa mereka selama berbulan-bulan, Goodman berkata dia tidak menyesal. Pengalaman itu sangat menggembirakan walaupun dia menganggap ia sebagai pengganti lagi pada masa akan datang, mungkin bagi pasangan yang sama. Dan sekarang dia mengatakan wang itu tidak ada kena mengena dengannya. “Walaupun saya tidak diberi pampasan,” katanya, “baiklah dengan saya.”

* Habiba Nosheen dan Hilke Schellmann, yang disokong oleh Dana Penyiasatan di Institut Negara, dicalonkan untuk Anugerah Laporan dan Penyelidik Penyiasat untuk dokumentari PBS 2009 mereka mengenai industri surrogacy. *

*Nama telah diubah.