Lama berlalu adalah hari-hari apabila kita akan menyentuh sweater seseorang atau menyumbat hidangan Le Creuset casserole. Ia lebih ekonomik, mesra alam, dan, mari kita jujur, keseronokan untuk menukar barang-barang kami dengan perlahan-digunakan-tapi-tidak-lama-diperlukan dengan rakan-rakan kami sambil minum arak daripada memaksimumkan kad kredit kami di kedai orang ramai yang sesak. Tetapi beri amaran: Mengadakan pesta swap tidak semudah melemparkan jualan halaman-jadi sebelum anda menggalakkan rakan-rakan anda untuk membersihkan almari mereka dan menuju rumah anda, inilah pelan tindakan langkah demi langkah anda.

swap party 1104 stocksy

1. Bersikap pilih-pilih dengan siapa anda menjemput. Sepupu anda mungkin sejuk, tetapi jika dia tidak berkongsi citarasa anda dalam pakaian atau hiasan, jadilah dia untuk tarikh makan tengah hari yang berasingan dan teruskan menghantar undangan kepada orang yang gayanya sepadan dengan anda sendiri dan satu sama lain. (Juga, jika anda menukar pakaian, pertimbangkan untuk menjemput orang yang mempunyai saiz yang sama supaya tidak ada yang terasa tersisa.) Jika tidak, menghadiri pesta anda tidak akan berbeza daripada menghadiri jualan halaman rawak.

2. Bertindak seperti anda berhenti kerja, dan memberikan notis dua minggu. Rakan-rakan anda memerlukan kepala yang cukup panjang untuk membersihkan almari, kabinet, dan ruang bawah tanah mereka sendiri, serta mengambil inventori tentang apa yang mereka mahu dibawa pulang. Hantar jemputan kertas atau e-mel dengan tarikh dan masa parti-serta senarai apa yang akan dianggap sebagai “berlebihan,” seperti barangan yang bersih dan tidak rosak-sehingga tiada siapa yang boleh merancangkan butiran.

3. Kumpulkan bekalan. Ya, anda perlu membekalkan makanan ringan dan minuman. Tetapi lebih daripada itu, anda perlu menyediakan cara untuk membuat swap berjalan lancar. Fikirkan: nota pos, pelekat, atau tag yang boleh digunakan oleh rakan anda untuk menuntut item yang ingin dibawa pulang; meja, dulang, rak dan penggantung di mana kawan anda boleh memaparkan barangan mereka; poster atau tanda-tanda lain untuk menunjukkan barang-barang rumah, hiasan, pakaian, dan aksesori harus pergi; dan pelbagai beg dan kotak rakan-rakan anda boleh ambil untuk membantu mereka mencari tempat baru mereka di rumah.

4. Dapatkan teratur. Sebelum kawan-kawan anda tiba, sediakan tempat yang berasingan untuk pakaian, kasut, aksesori, hiasan, barangan rumah, dan apa sahaja yang anda bercadang untuk menukar. Menetapkan bilik mandi atau bilik tidur di mana rakan-rakan boleh mencuba pakaian, ditambah ruang berasingan di mana mereka boleh membungkus dan menyimpan mencuri mereka yang tidak akan berada di jalan swappers lain. Lay out apa sahaja kaedah yang telah anda pilih untuk membantu kawan-kawan anda membuat tuntutan terhadap penemuan mereka, supaya apabila mereka tiba, satu-satunya perkara yang perlu mereka lakukan adalah drop barang mereka, mengambil label mereka, dan kedai sehingga mereka turun.

5. Mempunyai rancangan untuk mendermakan yang lain. Tanyakan pada masa depan siapa yang sanggup bertahan di post-parti untuk mengetepikan barang-barang yang masih tinggal kepada sebuah kedai amal atau kedai jualan semula tempatan. Lagipun, anda tidak mahu terjebak dengan orang yang tidak diingini orang lain, atau memaksa rakan anda untuk membawa pulang perkara yang mereka harapkan untuk tidak pernah melihat lagi. Dengan bantuan beberapa rakan-rakan dan kereta-kereta mereka yang bersih-anda boleh membuat kerja mudah untuk menjatuhkan mana-mana sisa.

Satu tip terakhir yang mungkin jelas: Jangan buang apa-apa yang dibawa rakan anda untuk bertukar. Walaupun ia mungkin menggoda untuk mengusik seseorang melalui frasa zebra-cetak mereka, itu cara mudah untuk menyakiti perasaan.