Apabila tomato mula tiba di pasar raya beramai-ramai bulan ini dan seterusnya dan anda mula menyimpan untuk salad musim luruh (dan untuk kacang-kacangan jarum untuk dimasukkan ke dalam simpanan untuk kemudian), inilah cara yang cepat dan mudah untuk membuat rasa tomato yang dibeli di kedai ini lebih baik: dunk ’em dalam air panas.

tomato stocksy

Yup, memang benar: kata sains sebegitu.

Menurut kajian yang diterbitkan oleh Jabatan Pertanian A.S., menjatuhkan tomato di dalam air 123 darjah (Fahrenheit) selama lima minit membantu meningkatkan aroma dan rasa-secara drastik.

“Chilling menekan pengeluaran oksigen, nitrogen, dan sebatian heterosiklik yang mengandungi sulfur, keton, alkohol dan aldehid, termasuk 13 komponen aroma penting dalam rasa tomato,” kata penyelidik Jinhe Bai. The Telegraph. “Tetapi buah-buahan yang dirawat dengan air panas sebenarnya menghasilkan kepekatan yang lebih tinggi dari penyumbang aroma yang penting ini, walaupun dengan penyejukan berikutnya.”

Pernahkah anda perasan bahawa tomato anda rasa lebih enak apabila ia menyala-nyala? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

Tengok ini: