Dating tidak selalunya mudah untuk lelaki pendek dan perempuan tinggi. Evolusi telah mengusahakan kami untuk mencari pasangan yang lebih tinggi. Masyarakat memberitahu orang ramai untuk berasa pelindung dan perempuan dilindungi. Plus, mencium seseorang terlalu tinggi atau pendek boleh menjadi janggal dan berjalan di jalan mungkin menimbulkan tatapan. Tetapi sukar dan ketinggalan, apa yang kita perolehi daripada menutup diri kita pada tarikh di luar zon selesa tinggi kita? Dan siapa yang lebih buruk, lelaki pendek atau perempuan tinggi?

katniss peeta hunger games

Peeta mesti berada di atas risalah untuk gambar ini.

Menurut kajian yang baru-baru ini, nasib tidak cukup untuk lelaki di bawah 5 tahun berjalan kaki 9 dalam talian di New York City. Saya telah melihat banyak profil kanak-kanak perempuan yang memberitahu penyokong yang kurang baik untuk menjauhkan diri. “Orang ramai sahaja, sila” muncul dalam penerangan profil selalunya, seperti ciri-ciri tertentu. Sesetengah tapak dan apl membolehkan pengguna untuk menyenaraikan ketinggian mereka dan menyaring perlawanan yang tidak diingini. Malah di laman web dan aplikasi yang tidak meminta ketinggian, beberapa gadis yang tinggi juga memaparkannya, yang muncul pada masa yang sama sombong dan tidak selamat.

Rakan saya, Charlie, yang berumur 5 kaki 7, berkata dia tidak mempunyai masalah untuk bertarikh, walaupun dia menambah inci tambahan kepada profil dalam taliannya. Beliau mengatakan bahawa ketinggian tarikhnya tidak penting kepadanya selagi ketinggiannya tidak penting kepadanya. “Jika seorang gadis menyebut ketinggiannya dalam profilnya, saya tidak mungkin menyampaikannya,” katanya. “Ia mungkin tidak akan berjalan lancar.”

Lelaki pendek bukan satu-satunya yang boleh menghadapi masalah. Tanya mana-mana gadis yang tinggi mengenai tarikh dan hubungan yang lalu dan dia mungkin akan mempunyai cerita seram. “Sekiranya seorang lelaki selesa menjadi lebih pendek daripada saya di belakang tanpa membuat apa-apa komen maka ia akan menjadi halus, tetapi itu tidak berlaku,” kata Caitlin, yang berusia 5 kaki 10. Bekas teman lelakinya adalah ketinggian dan bertindak pelik apabila dia memakai kasut tumit. “Dia tidak akan memberitahu saya secara khusus,” katanya, “tetapi dia akan selalu membuat komen yang mengerikan.” Sekarang Caitlin hanya berketurunan lelaki yang lebih tinggi daripada dia. Dalam talian, dia menapis sesiapa di bawah 6 kaki.

Rakan wanita saya, Morgan, yang berusia 6 kaki, mempunyai pengalaman yang sama. “Saya sudah pasti bertemu dengan orang-orang yang dicks kerana mereka tidak selamat tentang ketinggian mereka, tetapi saya mungkin tidak akan tertarik kepada seorang lelaki yang tidak pasti dengan apa-apa sebab,” katanya. Morgan mengatakan bahawa ketinggian pasangannya adalah penting kerana sebab fizikal. “Saya secara semula jadi lebih tertarik kepada orang yang saya fikir secara fizikal,” katanya. “Juga, ada sesuatu yang baik untuk merasa lebih kecil dan dilindungi.” Teman lelaki semasa, yang dia jumpa dalam talian, adalah 6-kaki-1.

Bagi lelaki yang mencari untuk menjaringkan tarikh, kerja pendek dan manis. Caitlin mengatakan dia telah melempar dengan seseorang yang berusia 5 kaki 8 dan menyukainya kerana dia tidak peduli dengan perbezaan ketinggiannya. “Dia benar-benar yakin dengan kulitnya sendiri,” katanya, “walaupun saya merujuk kepadanya sebagai Polly Pocket.”

Lihat, perempuan tinggi juga boleh belajar satu atau dua perkara. Mereka boleh mula dengan tidak membandingkan orang-orang mereka untuk mainan ’90-an atau sebaliknya menarik perhatian kepada gaya mereka yang dimampatkan. “Jangan buat masalah besar,” kata Charlie. “Bitchiness adalah satu cara yang lebih besar daripada peningkatan ketinggian.”

Dan walaupun ketinggian adalah belokan, itu adalah yang terbaik untuk tidak menyebutnya. “Saya tidak mahu merasakan awak berkencan dengan saya kerana saya tinggi,” kata Caitlin. Morgan bersetuju. “Saya tidak fikir ketinggian saya mempunyai banyak kaitan dengan personaliti dan keupayaan saya untuk menjadi orang yang baik,” katanya. Begitu juga untuk lelaki; kekurangan bukanlah faktor yang menentukan.

Jika anda berfikir bahawa ketinggian pasangan (atau kekurangannya) adalah pemecah kesepakatan, yang mungkin mengatakan lebih banyak tentang anda daripada yang dilakukannya terhadapnya. Itu tidak boleh membantu saiz orang lain, tetapi anda boleh membantu bagaimana anda berfikir tentang orang itu.

-Menulis oleh Max Kutner untuk HowAboutWe

Pernahkah anda lebih tinggi daripada seorang lelaki yang telah bertarikh? Adalah perbezaan ketinggalan yang pernah menjadi isu?

Lebih Dari HowAboutWe:

New York Ladies Will not Date Men Short, Kata Kajian Baru

8 Pujian Lelaki Sebenarnya Ingin Dengar Daripada Gadis

Hentikan Memberitahu Wanita Tunggal Mereka Sangat Hebat ‘