“Saya tidak pernah fikir saya akan menjadi orang yang tinggal dengan penipu.” Sebagai ahli terapi yang pakar dalam masalah pasangan dan hubungan, saya mendengar ini sepanjang masa dari pelanggan yang telah ditipu dan kemudian memutuskan untuk kekal dalam hubungan. Ia adalah pernyataan yang mengatakan kerana apa sebenarnya yang kita fikir “jenis orang” ini? A doormat? Seseorang yang mempunyai harga diri sifar? Saya boleh memberitahu anda bahawa jawapannya sering tidak ada perkara-perkara ini. saya boleh juga katakan kepada anda bahawa semua jenis orang-wanita lurus, lelaki lurus, lelaki gay, dan wanita gay-membuat pilihan ini. Dan apabila mereka melakukannya, salah satu perkara yang paling sukar bukan sekadar memperbaiki hubungan mereka dengan pasangan mereka tetapi berurusan dengan rasa malu yang mereka rasakan untuk tinggal.

Terdapat satu juta cara untuk menyakiti pasangan anda dan merosakkan hubungan anda, tetapi atas sebab tertentu, kami cenderung untuk menarik garisan penipuan: Anda tidak boleh tinggal bersama penipu. Lagu pop semen di dalam otak kita bahawa apabila seseorang menipu, sudah tiba masanya untuk memotong tayarnya atau membakar rumahnya, tidak mempunyai perbualan yang jujur ​​mengenai hubungan itu. Dalam filem-filem, asas penipu adalah seorang pemfitnah yang memanggil teman wanitanya “bayi” dan memukulnya di keledai-jenis orang yang melepaskan semua penggera douche-bag kami. Tetapi dalam kehidupan sebenar, ini tidak selalu (atau sering) kes itu.

pasangan hugging relationships cheating

Pertama, penafian: Saya tidak mengatakan bahawa setiap orang yang menipu-lelaki atau wanita-patut mendapat lulus. Jika anda berkencan dengan seseorang yang tidak memperlakukan anda dengan baik dan tidak membuat anda merasa dihargai, dengan segala cara, membuangnya, sama ada dia menipu atau tidak. Tetapi jika selepas beberapa kontemplasi, anda telah memutuskan bahawa anda tidak berkahwin-hanya seseorang yang membuat pilihan yang tidak baik-maka itu boleh menjadi bernilai kerja untuk membina semula hubungan. Sebagai Tammy Nelson, Ph.D., pakar seks dan hubungan dan pengarang Monogami Baru: Menentukan semula Hubungan Anda Selepas Kesalahan, meletakkannya: “Semua orang suka membenci penipu. Kami suka berfikir kita boleh melihat dunia melalui rasa moral yang betul dan salah dan mengambil kanta hitam-putih untuk menipu-bahawa penipu sentiasa buruk dan mangsa adalah Selalu betul, tetapi selalunya ia tidak mudah. ​​”

Saya boleh katakan dari pengalaman profesional yang saya setuju sepenuhnya.

Sudah tentu, soalan silap mata ialah, “Bagaimanakah saya tahu sama ada hubungan itu berharga?” Saya mendapati bahawa kebanyakan pelanggan saya sudah tahu jawapan sebelum mereka datang ke pejabat saya. Tetapi kami melabur banyak dalam hubungan kami, dan ia adalah perkara biasa untuk mengehendaki panduan mengenai keputusan yang besar seperti berpisah atau tinggal bersama seseorang. Inilah tangkapan: Saya tidak begitu langsung-tugas saya adalah untuk mengarahkan perbualan dan membantu pasangan memutuskan apa yang terbaik untuk mereka. Tetapi anda bukan pelanggan saya, jadi inilah nasihat saya:

Petua pertama saya adalah untuk berhenti memikirkan menipu dengan cara yang hitam-putih dan sebaliknya memikirkannya sebagai mata pada spektrum, dengan menggoda pada satu hujung dan hubungan penuh rahsia di atas yang lain.

Kemudian, tanyakan kepada pasangan anda soalan-soalan berikut: Kenapa anda menipu? Bagaimana anda membuat keputusan untuk memberitahu saya atau menyimpan rahsia? Adakah anda akan membuat pilihan yang berbeza ke hadapan? Kenapa atau bagaimana? Apa yang telah berubah?

Walaupun ia mungkin merasa seperti pukulan di usus, cuba memahami dengan tepat mengapa dan bagaimana penipuan berlaku. Dari sana anda boleh memutuskan sama ada ia kelihatan seperti orang yang baik yang membuat pilihan yang tidak baik atau orang yang hilang mungkin akan membuat pilihan buruk. Benar-benar memahami apa yang berlaku juga satu-satunya cara untuk membina semula kepercayaan – yang anda perlukan jika anda memutuskan untuk tinggal.

Seterusnya, anda perlu bertanya diri sendiri jika ini adalah sesuatu yang anda boleh bergerak masa lalu. Itu tidak bermakna anda perlu memaafkan pasangan anda atau berhenti marah. Tetapi itu bermakna anda tidak boleh mula merawatnya seperti crap sebagai bayaran balik, kerana itu memotong hidung anda walaupun muka anda. Ia tidak selesa untuk berada dalam hubungan di mana anda berjuang sepanjang masa, tanpa mengira “kesalahan” itu.

hubungan after cheating quote

Melangkah ke hadapan juga bermakna mengambil perhatian keras terhadap hubungan anda dan bukannya menyalahkan pasangan anda, bersedia untuk bekerja pada aspek yang tidak begitu hebat. Bagi sesetengah pasangan, penipuan sebenarnya membawa kepada isu permukaan dalam hubungan yang telah disapu di bawah karpet. Jadi mungkin untuk membina lebih kuat dan hubungan yang lebih baik selepas seseorang menipu. Yup, saya katakan.

Jika, setelah bercakap dengan pasangan anda dan menjadi jujur ​​dengan diri sendiri, anda memutuskan untuk tetap bersama, halangan seterusnya adalah memberitahu rakan dan keluarga yang mengetahui tentang penipuan. (Jika anda tidak memberitahu sesiapa, hebat-tetapi anda mungkin mahu melihat seorang ahli terapi untuk mengurutkan apa-apa perasaan yang berlarutan supaya mereka tidak membuang anda kemudian.) Di sinilah rasa malu sering menendang-kerana kita diberitahu bahawa orang yang kuat tidak berpegang dengan penipuan, ia boleh memalukan untuk memberitahu orang yang tersayang bahawa anda melekat dengannya. Tetapi anda tahu apa, mencari kekuatan dalam fakta bahawa anda dapat mempercayai penghakiman anda sendiri dan dapat membuat keputusan yang tepat anda. Tidak ada rasa malu mengenainya.

Rakan-rakan dan keluarga anda mungkin melindungi anda ketika anda membahas subjek-dan itu normal. Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah berada di hadapan: Beritahu mereka bahawa anda telah memutuskan untuk memberi peluang lain hubungan dan berkomunikasi apa jenis sokongan yang anda perlukan. Mintalah mereka untuk mendengar dengan telinga tidak bertudung dan tumpuan untuk berada di sana untuk anda dan bukannya merobek pasangan anda. Ingat: Reaksi mereka datang dari tempat cinta (mereka tidak mahu melihat kamu sakit), jadi jawab kebimbangan mereka dengan cara yang tidak menentu dengan meyakinkan mereka bahawa anda telah banyak memikirkan keputusan anda, dan sekarang anda memerlukannya untuk berada di sana untuk anda.

Hubungannya rumit, dan keputusan perhubungan yang terbaik adalah tanggungjawab mereka. Keputusan yang benar-benar diberi kuasa untuk membuat apa-apa dalam keadaan-bukan “harus” tetapi yang benar-benar dirasai.

Amber Madison, LMHC, adalah ahli terapi berasaskan Manhattan dan pengarang Adakah Semua Lelaki Assholes? * Cari dia di Twitter @AmberMadi.

*Lebih dari Glamour: