PHOTO: Stocksy

Anda tahu bahawa penting untuk mengamalkan seks yang selamat, dan kemungkinan yang anda lakukan. Tetapi penyelidikan baru mendapati bahawa ini bukan kes bagi semua orang.

Kajian itu, yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Tingkah Laku, mendapati bahawa 67 peratus wanita berusia kolej tidak menggunakan perlindungan pada kali terakhir mereka melakukan hubungan seks selepas mereka minum. Dan, kerana banyak pelajar kolej minum pada tarikh malam, kita bercakap tentang banyak wanita yang mempunyai hubungan seks yang tidak selamat.

Kebanyakan wanita dalam kajian itu berkata mereka mempunyai tiga hingga lima minuman sebelum kali terakhir mereka melakukan hubungan seks, dan berkata teman lelaki mereka juga “mabuk sederhana.”

“Kebanyakan wanita muda melaporkan tahap minum berat sebelum seks, yang boleh menjejaskan fungsi kognitif dan membuat keputusan mereka,” kata Jennifer Brown, Ph.D., penulis utama dan profesor bersekutu di jabatan psikiatri dan neurosains tingkah laku di Universiti dari Kolej Perubatan Cincinnati. Pada asasnya, penyelidik mendapati bahawa semakin banyak minuman, semakin kecil kemungkinan anda menggunakan perlindungan.

Penemuan ini menakutkan ketika jangkitan seksual (STIs) ditimbulkan dengan wanita. Menurut data kerajaan, terdapat kenaikan di seluruh papan dalam kadar klamidia, sifilis, dan gonorea buat kali pertama sejak 2006. Dan, sementara kondom tidak sempurna, mereka masih menawarkan perlindungan terhadap STI seperti HIV, klamidia, sifilis, gonorrhea, dan herpes.

Sudah tentu, ini tidak bermakna anda tidak boleh minum-anda harus sedar bahawa anda kurang berkemungkinan mendesak bahawa pasangan anda menggunakan kondom apabila anda terlalu banyak. Juga, ingatlah ini: Walaupun kaedah kawalan kelahiran seperti Pill dan IUDs akan melindungi anda daripada hamil, mereka tidak akan menghentikan STD.

Jadi, jika anda melakukan hubungan seks dan anda tidak mempunyai hubungan monogami, lakukanlah diri anda-dan kesihatan anda-pepejal dan gunakan kondom setiap kali, walaupun anda telah minum.