Saya pertama kali menjumpai Kama Sutra pada usia 13 tahun ketika saya terjumpa dan dengan “tersandung,” saya bermaksud menggali jauh di dalam almari ibu bapa saya-VHS yang tidak bertanda.

Dorong cepat ke VCR, dan di sana adalah: satu adegan yang mengesankan memaparkan seorang wanita yang berpakaian sari, payudara yang terdedah dengan batangnya dipintal ke dalam simpul seperti pretzel yang sedang dalam proses mendapatkan kegembiraan ditumbuk oleh penonton lelaki di pinggir daripada tasik. Saya kemudian mendapati bahawa urutan jawatan yoga-esque adalah Kama Sutra, risalah berusia 2,000 tahun pada keseronokan erotik. Tetapi untuk semua kejutan yang pernah diprovokasi, saya tidak fikir begitu banyak. Saya menganggapnya sebagai tutorial porno yang ketinggalan zaman dan berpindah.

Malah ketika ia muncul di halaman-halaman buku kopi atau di poster ditempatkan di bilik asrama, saya masih menganggapnya sebagai peninggalan masa lalu, sesuatu yang sebenarnya tidak ada kegunaan. Jadi anda boleh bayangkan terkejut saya melihat edisi baru telah diterbitkan pada musim panas tahun 2018 dan itu, buat kali pertama, seorang wanita menggambarkannya. Sekarang lebih daripada biasa, keseronokan wanita adalah politik; tidakkah kita memerlukan buku peraturan baru, bukannya yang purba?

Tetapi artis dan ilustrator Victo Ngai tidak begitu cepat menolaknya. Apabila Persatuan Folio yang berpangkalan di London, yang mengkhusus dalam edisi ilustrasi teks klasik, memutuskan untuk menghasilkan satu edisi baru naskah itu, ia mengetuk Ngai untuk mengemas kini imej. Ia mengeluarkan 750 salinan versi Kama Sutra dari Vatsyayana bulan lepas.

Dengan ilustrasi ilmiahnya, Ngai membuat karya tujuh bab tentang kedudukan seks yang tidak rumit tetapi juga hubungan bermakna. Namun, dia tahu bahawa keseimbangan dia cuba menyerang-antara penekanan Kama Sutra terhadap bentuk wanita dan niatnya sendiri untuk menggunakannya untuk menggalakkan wanita untuk meneroka ekspresi seksual mereka sendiri-tidak mudah. (Sehingga dia mengambil ilustrasi, versi yang paling komprehensif yang dia lihat telah berada di rak Urban Outfitters.) Tetapi, hubungan seks yang baik mempunyai ketegangan. Di sini Ngai memberitahu Glamour.com tentang seni India yang menimbulkan minatnya, bagaimana dia menafsirkan ilustrasi yang berabad-abad lamanya, dan bagaimana mengatasi kebudayaan yang masih belum mendapat kesenangan seks.

Imej dari The Complete Illustrated Kama Sutra, diedit oleh Lance Dane, 2003. Digunakan dengan kebenaran Tradisi Batin.

Imej dari The Kama Sutra of Vatsyayana, digambarkan oleh Victo Ngai, 2018. Digunakan dengan izin The Folio Society.

Glamor: Apa rayuan projek seperti ini?

Victo Ngai: Saya fikir sebab utama saya tertarik dengan ini adalah kerana saya tertarik dengan seni India, secara umum. Saya telah melihat sebuah pameran yang disebut “Wonder of the Age” di Muzium Metropolitan [pada tahun 2011], dan ia adalah semua lukisan dan manuskrip India, yang mencetuskan minat saya, dan versi baru Kama Sutra ini sepertinya alasan yang sempurna untuk menggabungkannya.

Glamor: Selepas menghabiskan lebih banyak masa dengan teks lebih, adakah ia berbeza daripada yang anda harapkan?

VN: Ya, saya fikir fokus seks telah berlebihan, sekurang-kurangnya dalam budaya popular Barat. Di dalam buku bahagian mereka bercakap tentang kedudukan jabatan sebenar, ia adalah satu ketujuh buku. Ada bab yang berlainan dalam manuskrip itu, dan ada satu bab kesatuan seksual. Dan sebelum itu, ada bab yang berbeza mengenai konsep sosial dan masyarakat tentang isteri, tentang bercinta, tentang bagaimana membuat diri anda menarik. Jadi secara umum, ini adalah buku panduan tentang cara hubungan seksual yang baik dengan seseorang yang bertentangan dengan jantina, tetapi tidak terhad kepada bilik tidur.

Apa yang mengejutkan saya adalah sejauh mana saya belajar tentang agama Hindu dari situ. Saya dibesarkan di Hong Kong, dan saya pergi ke sekolah Kristian, jadi saya lebih akrab dengan Buddhisme dan dengan iman Kristian. Hinduisme lebih bersifat manusia, sedangkan agama-agama lain yang saya kenal dengan fokus pada kehidupan akhirat. “Kama,” sebagaimana yang dibincangkan dalam pengenalan, adalah salah satu daripada empat usaha. Tetapi untuk mencapai pembebasan atau kehidupan manusia yang tepat, terdapat tiga usaha lain termasuk Artha, yang berkaitan dengan ekonomi dan materialistik, Dharma, yang berkaitan dengan keadilan dan nilai-nilai moral, dan Moksha, yang merupakan nilai-nilai rohani muktamad. Saya suka idea bahawa ia mengajar anda bagaimana untuk mempunyai kehidupan yang baik, penuh, bukan di syurga tetapi di sini. Kepada saya, ia moden – idea keseluruhan untuk memiliki Kama Sutra ialah lelaki dan wanita harus menikmati kehidupan yang dikahwini, termasuk bahagian seks. Saya fikir itu cukup keren dan bertentangan dengan banyak idea patriarki. Buku ini difokuskan bukan hanya pada keseronokan lelaki, tetapi juga bercakap mengenai keseronokan wanita. Ya, sebahagian daripadanya masih merendahkan, tetapi masih, semua yang mengejutkan saya.

Glamour: Tetapi tentang itu; adakah anda fikir Kama Sutra, yang telah wujud selama beribu-ribu tahun, masih relevan? Bagaimanakah ia sesuai dengan kerangka kerja feminis moden dan progresif, dan khususnya, ketika berhubungan seks?

VN: Ia mencerminkan masa, pasti. Sebagai contoh, sebahagian daripadanya adalah tentang bagaimana orang harus membuat diri mereka menarik, dan hampir seperti formula voodoo ini. Ia termasuk cadangan seperti membakar tulang haiwan atau sejenis herba dan kemudian sapu pada alat kelamin anda. Itu mungkin tidak berfungsi untuk minda lebih saintifik sekarang.

Glamour: Apakah cabaran terbesar dalam kerja-kerja projek itu, secara bertulis?

VN: Merancang angka manusia sebenarnya merupakan cabaran terbesar. Saya melalui beberapa pusingan, terutamanya untuk ilustrasi hitam-putih yang menunjukkan kedudukan sebenar. Kami tahu kami mahu buku ini menjadi sangat cantik dan mewah, untuk mencerminkan klasik itu. Adalah penting bagi saya bahawa orang-orang dan adegan tidak kelihatan rendah atau lucah.

Imej dari The Complete Illustrated Kama Sutra, diedit oleh Lance Dane, 2003. Digunakan dengan kebenaran Tradisi Batin.

Imej dari The Kama Sutra of Vatsyayana, digambarkan oleh Victo Ngai, 2018. Digunakan dengan izin The Folio Society.

Tetapi pada masa yang sama, walaupun saya mahu mereka kelihatan menarik, lukisan tidak boleh terlalu malu. Kerana buku ini pasti tidak malu. Ia adalah garis halus untuk berjalan. Dan walaupun kini buku itu keluar, promosi itu sukar, yang saya tidak perhatikan. Mana-mana gambar yang saya hantar boleh dianggap “grafik.” Saya menyiarkan video di media sosial, dan selepas 15 minit, ia telah diturunkan. Kami telah dikenali selama berabad-abad bahawa seks adalah bahagian semula jadi dan penting hubungan. Tetapi ia masih sangat sukar untuk dibicarakan, saya fikir, dalam banyak masyarakat.

Glamour: Adakah ibu anda melihat buku itu?

VN: Saya tidak pasti. Dia tidak bersuara untuk bercakap mengenainya dan tidak mempunyai saya [Ketawa.]

Glamor: Adakah anda fikir buku ini boleh menjadi alat untuk menangani bagaimana seksualiti wanita digambarkan?

VN: Saya pasti berharap demikian. Adalah matlamat saya untuk membuat ilustrasi ini kelihatan cantik. Sering kali, pendekatan kami terhadap seks dan kepada teks yang digambarkan seperti ini, seperti, “Hei! Ini adalah buku kecil yang kotor. Kita semua perlu melihatnya dan tertawa.”

Wawancara ini telah diedit dan dipelbagaikan.

Imej Lede: Imej latar belakang dan latar depan (kanan) dari The Kama Sutra of Vatsyayana, digambarkan oleh Victo Ngai, 2018. Digunakan dengan izin The Folio Society. Imej latar depan (kiri) dari The Complete Illustrated Kama Sutra, diedit oleh Lance Dane, 2003. Digunakan dengan kebenaran Tradisi Batin.